Gødning er midler der bruges til at optimere planters vækst. Når man gøder, tilfører man planterne næringsstoffer, som planterne skal bruge til at leve og vokse af.

Normalt inddeler man gødning i to overordnede kategorier:

  1. Naturgødning (organisk)
  2. Kunstgødning (NPK).

Hvilken slags gødning skal jeg bruge? 

Der er tre næringsstoffer, der er afgørende for, at din græsplæne trives. Det er kvælstof, fosfor og kalium. Det findes både i kunstig gødning og i organisk gødning.

Kunstgødning vil altid komme i en pille form, som er nem at sprede ud, mens organisk gødning både kan komme i granulat eller løsvægt. Det er klart, at granulatet er nemmere for dig at sprede ud i plænen.

Derudover er den store forskel på de to typer gødning, hvor ofte den skal spredes. Kunstgødning spredes ud i de kolde måneder, marts-april og oktober. NPK-kunstgødning fås i 15 kg poser, som rækker til 500 m2 græsplæne. Husk altid at bruge den rette mængde gødning! Vi anbefaler 3 kg NPK pr. 100 m2.

Organisk gødning er derimod længere tid om at blive nedbrudt. Det betyder, at du kun behøver at gøde 1 gang i starten af sæsonen. Derefter ligger gødningen og bliver langsomt nedbrudt og giver dermed langsomt næringsstofferne videre i et tempo, hvor planterne har tid til at optage dem.

Brug det effektive NPK-gødning

Det er en god idé at gøde med det såkaldte NPK-gødning. Det er en klorfattig gødning der er sammensat på en måde der giver græsset bedst mulige vilkår til at vokse sig tæt og grønt i vækstsæsonen.

Gøder du for meget, vil det resultere i voldsom vækst, så du oftere skal bruge tid på at slå græsplænen. Gøder du for lidt, kan du risikere, at græsset ikke har nok næring og bliver gult og kedeligt at se på.

Sådan gøder du mest effektivt

Den rette mængde gødning hjælper din plæne med at blive robust og slidstærk, samt holde mos og ukrudt væk. Over vækstsæsonen skal græsset slås 2-3 gange om ugen, hvorfor vi anbefaler en robotklipper – medmindre du er typen, der bruger det meditativt 😊

Så ofte skal du gøde

Som tommelfingerregel bør du gøde din græsplæne 3 gange om året, flere gange i løbet af sæsonen. Det bedste er, at du gøder fra april til juni, og igen i september. Fra april til juni bør du bruge 75% af gødningen, mens du i september skal give de sidste 30%.

Den sene gødning gør, at græsset har nemmere ved at overvintre. Det skyldes, at det kalium der er i gødningen, hjælper græsset til at modstå sneskimmel.

Hvis din have trænger til pleje, kan vi hos Nanostone EasyGreen sørge for alt i forhold til at holde din græsplæne grøn og velplejet hele året. Det eneste du behøver at gøre er at læne dig tilbage og slappe af. Se alle vores prispakker på vores side om græspleje.