Du kommer ikke sovende til en smuk, dybgrøn og jævn græsplæne, men med lidt hjælp fra topdressing kommer du rigtig langt.
Hvad er topdressing?
Topdressing er et gødningsprodukt, som bruges til at gøde og vedligeholde græsplænen.
En god topdressing skal under alle omstændigheder indeholde 2 vigtige, men simple ingredienser. Det er muld og bakkesand, som i kombination kan gøre mirakler for din beskadigede græsplæne.
Topdressing i bigbag er sorteret og blandet på en 5 mm. sold. Det betyder, at den er sorteret fri for elementer der måler over 5 mm. i bredden.
Blandingsforholdet af din topdressing
Det optimale blandingsforhold af topdressingen til en dansk græsplæne er 1/2 harpet muld og 1/2 vasket strand sand. Følger man dette blandingsforhold, får man en topdressing, der er perfekt til langt størstedelen af de græsplæner, som vi har i Danmark.
Der findes dog græsplæner, hvor jorden har et naturligt højt indhold af ler og er meget klumpet, her kan man overveje at bruge mere sand i blandingen. Når det er lige omvendt og jorden allerede virker meget sandet og porøs, kan man overveje at bruge mere muld.
De ekstreme græsplænenørder, som går meget op i at have en kort og ens græsplæne ca. 5-10 mm. bruger kun sand. Hvis man kun bruger sand til at topdresse, så kræver det meget store mængder vand, gødning, og her er det meget vigtigt, at du vedholder at vande.
Hvornår lægger man topdressing ud?
Det er vigtigt, at man lægger topdressing på det rigtige tidspunkt, hvilket er i foråret, hvor græsstråene har brug for gødning til at vokse. Derfor anbefales det, at man topdresser sin græsplæne i løbet af april og maj, samtidigt med, at man også gøder på normalvis.
Topdressing er et gødnings- og udjævningsprodukt til græsplænen, som kan bruges til flere forskellige formål. Topdressing bruges primært i forbindelse med:
- Opfriskning af gamle græsplæner.
- Du skal anlægge en ny græsplæne.
- Effektiv til bekæmpelse af mos og evt. skadedyr i græsplænen.
- Udjævning af en ujævn græsplæne.
Derfor er det en god idé at give din plæne en omgang med års- eller måneders mellemrum, afhængigt af græssets tilstand. Du skal ikke blive skræmt, når din plæne pludselig bliver meget mørk. Det går hurtigt over, når græs, gødning og jord går op i en højere enhed.
Sådan lægger man topdressing ud på græsplænen
Det er forholdsvis let at gøde sin græsplæne med topdressing, og man skal ikke være så bange for at gøre noget forkert. Følger man et par gode tommelfingerregler, så skal topdressingen nok få din græsplæne til at stå knivskarpt.
- Klip din græsplæne med plæneklipperen på et lavt niveau – klip det gerne i højden 4-5 cm.
- Det er en god ide at fjerne det værste mos, inden man spreder topdressingen. Vær forberedt på at der kan være meget affald, og sørg for at bruge klare sække til haveaffaldet, så du kan komme af med det på genbrugen.
- Du har nu lavet alt forarbejdet med græsplænen, så du er klar til at sprede din topdressing. Topdressingen skal spredes i et lag på 4-6 mm. Det er vigtigt, at man ikke lægger et for tykt lag, da det kan lukke af for ilten og svitse de eksisterende græsstrå. Hold dig til et maks. Læg ikke et tykkere lag end 6-8 mm.
Det hjælper græsplænen med at blive tæt og grøn. Du kan eventuelt nøjes med blot at sprede græsfrø ud de steder, hvor plænen er meget tynd eller meget slidt.
Der er mange måder at sprede topdressingen på, og nogle metoder er mere kreative end andre. Her et bud på, hvordan det nemt kan gøres:
- Fordel topdress jævnt udover din græsplæne med skovl, i bunker, så du kan fordele på græsplænen.
- Fordel herefter topdressingen med en asfalt rager eller en omvendt rive eller egne opfindelser.
- Træk en europalle over plænen. Du tager en Europapalle og binder et reb på, så du kan trække pallen rundt i haven, som et andet avlsdyr. Læg gerne noget tungt på pallen, så den bliver vejet godt ned. Brug gerne dine børn, de syntes det god underholdning og blive trukket rundt.
- Der bruges ca. 1 ton topdress pr. 100 m2.
Vi topdresser ikke, men vores produkter er med til at løfte plænen og få den i stærk vækst, så den bliver tæt og meget grøn. Læs mere om, hvordan vi kan gøre din plæne pæn og velplejet hele året, på vores side om græspleje.