Hyppigste grunde til grimme fliser

Igennem mere end 10 år har vi hjulpet danskerne med at får deres grimme fliser pæne igen. Der kan være en række forskellige grunde til, at fliserne ikke længere står flotte og indbydende, hvilket vi vil forsøge at komme lidt nærmere ved at beskrive de mest hyppige grunde til grimme fliser.

Flisepest

En er de mest hyppige og mest genkendelige gæster på fliserne, er den hvide lav, som i folkemunde bliver kaldt flisepest. Flisepest er en rigtig krasbørstig sag, som er rigtig svært at slippe af med, når den først er opstået. Den breder sig ligeledes meget aggressivt, hvilket har givet den tilnavnet flisepest.

Flisepest er som sagt en lav-art, som der findes rigtig mange forskellige af i Danmark og bare indenfor flisepest findes der også mange forskellige afarter. Fælles for dem alle er at de foretrækker fugtige og skyggefulde områder.

Flisepesten etablerede sig først i Danmark i løbet af start 00’erne, hvilket primært skyldes en formindskelse i svovlforureningen i Danmark. Flisepesten er derfor et godt tegn for miljøet, men knap så spænende for diverse husejere rundt omkring i lander.

Alger

En anden hyppig gæst på fliserne er alger. Alger på fliserne er kendetegnet ved, at give din fliserne et grønligt/mørkt skær, der bliver frygteligt glat, når det først blive vådt. Ligesom ved lav findes der også mange forskellige arter af alger, men fælles for dem alle er, at de foretrækker våde og skyggefulde områder. Alger er ligeledes utrolig hurtige til at opstå, så snart forholdene er til det, men heldigvis også nogenlunde lette at slippe af med igen.

Mos og ukrudt

Rigtig mange dansker bøvler med mos og ukrudt, der bliver ved med at skyde frem mellem fliserne. Der er rigtig forskellige varianter af ukrudt, hvor de mest hyppige er variationer af græs, mælkebøtter og mos. Ligesom de førnævnte vækster, er det typisk i fugtige og skyggefyldte områder, der er mosens favorit område, mens græs, mælkebøtter og andres ukrudtstyper også foretrækker solrige områder. Ukrudt er en temmelig svær størrelse af slippe af med, da spore og frø løbende bliver blæst indover flisearealet, hvilket gør det ekstremt svært at forhindre. Ligeledes slår ukrudt rød mellem fliserne, hvilket gør det mere hårdfør i forhold til diverse behandlinger.

Sort lav

Den sorte lav har de fleste ikke lagt mærke til før de får renset deres fliser flotte igen. Den sorte lav er nemlig godt kamufleret bland de andre vækster og ligger generelt set dybere i flisen overflade. Den er let genkendelig med dens sorte pletter, som kan forvekslet med olie pletter. Denne lav-type er i familie med flisepesten, men er langt svære at slippe af med, da den som sagt sætter sig dybere i flisen. Denne type lav er også rigtig typisk på b.la. sandsten.

Der kan selvfølgelig også være andre grunde end de føromtalte, men det er vores klare overbevisning, at dine grimme fliser i 98% af tilfældene skyldes en eller flere af de omtalte vækster. Fælles for dem alle er, at vi kan fjerne dem med vores Nanostone fliserens, som du kan læse mere om her.

Miljø godkendt

Landsdækkende service

15 års garanti

Over 10 år i branchen