fbpx
  • Gazelle 7 år i træk
  • Elitehåndværker 4.5/5
Erhverv

Hvornår bruger man fliserens?

Hvornår bruger man fliserens?

Få et tilbud

Alger og flisepest

Fliserens er løsningen, når terrassen eller flisegangene i haven eller indkørslen bliver angrebet af alger og flisepest. Her er det vigtigt, at du får renset fliserne med fliserens, så snart du opdager angrebet. Venter du, kan du skære mange år af din flisebelægnings levetid.

Der er ikke meget smukt over dine fliser på terrassen eller i haven, når de først er tilklistrede med alger og flisepest. Det giver en grim belægning på fliserne, som det kan være svært at tro på, stammer fra mikroskopiske planter og lav.

Det starter som et tyndt slør, der oftest er kraftigst der, hvor flisearealerne ligger i skygge. Har du fliser på nordsiden af huset, dukker alger og flisepest oftest op der. Når du først kan se det, begynder det at gå stærkt. For ligger fliserne på steder, hvor der er mørkt og fugtigt, får alger og flisepest de bedste betingelser for at gro.

​Begyndelsen til enden for dine fliser

Alger og flisepest er begyndelsen til enden for dine fliser. Får algerne lov til at gro, bliver det hurtigt nemmere for langt større vækster at slå rødder på fliserne. Rødderne trænger ned i fliserne og ned i de revner, der er mellem hver flise.
Det åbner op for, at fugt og vand kan sive ned under fliserne og få det underlag fliserne er lagt i til at synke sammen. Derved begynder fliserne på at ligge løse eller vipper op, så du går og falder over kanterne.

Er det rigtigt slemt, kan du risikere at få frostsprængninger i fliselaget, så snart det bliver vinter og frosten sætter ind. Frossent vand fylder nemlig mere end flydende. Så når vandet krystalliseres til is, rykker det enten rundt på underlaget og kan ligefrem få fliserne til at knække.

​Sæt ind med fliserens, så snart du opdager algerne

Vil du undgå at skulle lægge dine fliser om før tid, er det derfor vigtigt, at du får sat ind med fliserens, så snart du opdager de første alger. De dukker som regel op allerede i løbet af de første par år efter fliserne er lagt.

I de fleste byggemarkeder kan du leje de fornødne maskiner til fliserensning, ligesom du kan købe en kemisk fliserens, der gør det af med algerne. Desværre er denne form for fliserensning knapt så miljøvenlig, som producenterne gerne vil gøre den til.

​Vælg en professionel, miljørigtig løsning

Vil du have en mere miljøvenlig løsning, bør du tage kontakt til et professionelt firma. Disse udfører ofte en mekanisk fliserensning uden brug af andet end almindeligt vand.

Først bearbejdes flisearealet med en specieldesignet fliserenser, der nænsomt fjerner alger, flisepest og andre vækster af fliserne. Selv om maskinen også kommer ned mellem revnerne i fliserne, efterlader den ingen spor på eller beskadiger fliserne. Efter endt mekanisk rensning vaskes fliserne efter med en højtryksrenser – også med almindeligt vand.
Når flisearealet er tørret op, anbefaler vi, at du får foretaget en imprægnering, der lægger en nanoteknologisk membran over fliserne. Så får vandet sværere ved at trænge ned og kan nemmere løbe af fliserne igen.

Det gør det sværere for alger og flisepest at få fodfæste. På den måde kan terrasse og flisearealer holde sig pæne og algefri i mange år fremover – og du slipper for at udskifte fliserne i utide.