Hekseringe er den mest almindelige betegnelse for pletter i græsset og er forårsaget af svampeangreb. Der er dog en lang række svampe som kan gøre skade på dit græs, og det er ikke helt lige meget, hvordan du behandler dem. Så her har du en oversigt over de mest almindelige.

For at nævne nogle få strabadser dit græs skal kæmpe med, så er det:

  • meget tæt vækst
  • regelmæssig klipning af de dele som skal skabe fotosyntese (se forklaringen længere nede)
  • slid og tryk komprimering af overfladen
  • fejlagtig pasning og unaturlige forhold

Det er ikke overraskende, at græsset regelmæssigt er udsat for svampeinfektioner, parasitter og mange andre invaderende planter, såsom mælkebøtter, mos, kløver og tidsler.

Fotosyntese forklaret 

Planternes fotosyntese er en lille, kemisk fabrik i græssets blade der ved hjælp af sollys omsætter CO2 fra luften, og vand fra jorden til sukker. Det er ikke sukker lige som hjemme i køkkenet, men et bestemt sukkerstof som hedder sukrose – ren, lækker plante-energi!

Hekseringe stammer fra hatsvampe og er et navn som stammer fra nordisk overtro, hvor det siges, at elverpiger har danset og slidt græsset ned. Hekseringe viser sig som en ring med kraftigt mørkegrønt græs, som til sidst forsvinder og efterlader en helt bar ring. Ringen vokser fra år til år, efterhånden som svampen breder sig og nyt græs vokser over tidligere angrebne områder.  Hekseringe vokser aldrig ind i hinanden, men stopper ved berøringspunktet.

Sådan bekæmper du hekseringe 

Hekseringe kommer som regel i forbindelse med manglende eller dårlig gødning. De kan bekæmpes ved, at du tager en spade og graver en tørv op på ca. 20×20 cm i selve ringcirklen. Tørven løftes op og vendes 180 grader. Denne fremgangsmåde udføres 2 steder i cirklen. Hekseringen vil således vokse mod sig selv, og med tiden blive nedbrudt. Elledans-bruskhat, champignoner og støvbolde er de typiske hekseringsdannere i græsplænen.

Atamon og natron er blandt de mest hyppigt brugte midler til bekæmpelse af hekseringe. Den gamle blanding der været brugt igennem tiden er 1 del atamon og 3 dele vand. Denne blanding skulle bruges på sprayflaske 3 gange med få dages mellemrum ved at sparke hovederne, så væsken ramte stilken. Få uger efter ville de være væk og græsset grønt igen.

Denne metode må dog ikke længere bruges. Man risikerer nemlig at dræbe andre jordboende svampe, som der jo er masser af i jorden og som gavner omsætningen i jorden.

Hekseringe kan i stedet prøves behandlet med ca. 750g kalk pr. 1m2.

Kan man spise svampe fra en heksering?

Det kan slide vegetationen ned i ringen som også kaldes en heksering. Der findes mange svampe, som viser sig i ringformation f.eks. elledansbruskhat, markchampignon og kæmpetragthat, der alle er spiselige.

Vi anbefaler kraftigt, at du ikke spiser svampene fra haven, medmindre du er en svampeekspert og kender de spiselige fra de giftige.

Hvis du vil undgå hekseringe og andet træls i haven, kan vi hjælpe med at holde din græsplæne pæn og velplejet året rundt. Se vores fordelagtige prispakker på vores side om græspleje.